Log ind

Nyt på fagportalen

Opdateret d. 22. august 2018
  Nyt forløb: DACH
Det nye forløb DACH til Stufe 2 fokuserer på Landeskunde og informationssøgning på tysksprogede websites, og eleverne forbereder en præsentation af en rejse til en destination i et af de tysktalende lande.
  Nyt forløb: Familie
Hvem hører til min familie, hvor tit ser jeg dem, hvordan er de, og hvad har jeg arvet fra dem? Disse spørgsmål skal eleverne tænke over i det nye forløb Familie, som nu findes under Stufe 1
 
  Nyt til Martinstag
D. 11. november er det Martinstag, og under Länder findes nu materiale om dagens traditioner. Eleverne hører historien om den næstekærlige Sankt Martin, lærer en Martinslied og får ideer til, hvordan de kan lave en lanterne. Måske er et Martinsumzug skolens nye tradition?
 
Nyt forløb: Berufe

Fritidsjob og drømmejob er nogle af de ting, som eleverne skal arbejde med i det nye forløb Berufe under Stufe 3. De lærer en masse betegnelser for erhverv og skal reflektere over deres styrker, så de med de nødvendige Redemittel kan skrive en kort ansøgning til et fritidsjob.
 
Nyt forløb: Mein Zimmer

Stufe 2 er blevet udvidet med forløbet Mein Zimmer, hvor eleverne bl.a. lærer betegnelser for møbler og placeringsangivelser, så de kan beskrive deres værelse. I forløbets andel del lærer de også at fortælle, hvad de gerne laver på værelset.
 
Nyt forløb: Wohnen

Eleverne arbejder med forskellige boligformer i Wohnen og lærer nyttige vendinger, så de kan tale om, hvordan de bor. Forløbet er til Stufe 3 og bygger videre på elevernes ordforråd fra Stufe 2-forløbet Mein Zimmer.
 
Nyt forløb: Du und ich
Du und ich handler om vores omgang med andre mennesker: Hvordan hilser vi på hinanden, hvad taler vi om, og hvad laver vi sammen? Eleverne arbejder også med venskaber og overvejer, hvad der for dem kendetegner en god ven.
   Nyt under Länder: Ostern
Nu findes der materiale til tyskundervisningen op til påskeferien. Eleverne læser om påskeugens hellidage, lærer om tyske traditioner og får indblik i produktionen af de populære Goldhasen.
Materialet findes her under faneblandet Länder.
  Nyt forløb: Meine virtuelle Welt
Under Stufe 3 ligger det nye forløb Meine virtuelle Welt. Her skal eleverne bl.a. arbejde med præsentation, når de skal fortælle om deres mobiltelefon. Også elevernes brug af sociale medier er i fokus, og de får indblik i, hvilke sociale medier deres jævnaldrende i Tyskland og Østrig bruger.
 
  Nyt til julemåneden: Der Adventskalender
I juleforløbet under Länder er nu tilføjet en digital julekalender. Tag fat på dagens tyskundervisning ved at åbne en låge eller to. Her gemmer sig bl.a. informationer om juletiden i Tyskland og links til fx julesange og -videoer.
Her findes også en kort oversigt til læreren over indholdet i julekalenderen.
 
  Nyt forløb: Mein bester Urlaub
Det nye forløb Mein bester Urlaub til Stufe 3 I forløbet reflekterer eleverne over, hvad der kendetegner en god ferie: De arbejder bl.a. med forskellige ferieformer, overnatningstyper og selvfølgelig ferieaktiviteter.
Her er rig mulighed for at repetere centralt ordforråd, som eleverne tidligere har arbejdet med, og at udvide ordforrådet med en masse nye ord og vendinger.

  Nyt forløb: Verkehr
I det nye forløb til Stufe 3 lærer eleverne om transportmidler, og en del af forløbet fokuserer på offentlige transportmidler, så eleverne lære at begå sig i det offentlige transportsystem med Berlin som eksempel. Eleverne skal også lære at spørge om vej og lære at forklare vejen til et sted, de bliver spurgt om.

Nyt forløb: Der Körper
Der er masser af bevægelse i det nye forløb om kroppen under Stufe 2. I første del af forløbet er fokus på kropsdele, og her er bl.a. rim og sangleg, som begge lægger op til, at eleverne får rørt sig. I forløbets anden del lærer eleverne at beskrive en persons udseende, fx hårfarve, frisure og øjenfarve.
  Nyt forløb: Schule
I det nye forløb til Stufe 3 lærer eleverne at fortælle om deres skoledag. De fortæller, hvad de laver i fagene, og hvad de synes om dem. Forløbet kommer også omkring nyttige skoleord, fx ting i skoletasken og i klasseværelset.
Nyt forløb: Einkaufen
Hvilke vendinger har man brug for, når man skal handle i de tysktalende lande?
I det nye forløb under Stufe 2 lærer eleverne høflighedsfraser som Ich möchte ..., bitte og danke.
De lærer bl.a. også at spørge og fortælle, hvad noget koster.
Nyt under Länder: Weihnachten
Det er tid til juleforberedelserne, og under Länder findes nu materiale til julehyggen i tysktimerne.
Her kan eleverne bl.a. arbejde med 20 juleord, synge en julesang, bage og lære om Nikolaustag.

  Nyt under Sprache: Uhrzeit
Eleverne kan nu øve sig på klokkeslæt i portalens ordforrådsdel. Her er digitale opgaver, som eleverne kan arbejde med selvstændigt, og forslag til lærerstyrede aktiviteter.
Nyt forløb: Wir sind wieder da!
Får man ikke brugt et fremmedsprog, kan man desværre godt glemme noget af alt det, man havde lært sig. Dette forløb er en repetition af fx farver og tal og nyttige vendinger som ich mag ..., som eleverne arbejdede med i 5. klasse.
Nyt forløb: Ich habe Geburtstag!
I det nye fødselsdagsforløb lærer eleverne først at fortælle, hvornår de har fødselsdag. Herefter står den på fødselsdagsforberedelser, hvor de bl.a. skriver en ønskeseddel, hvor der lægges op til at arbejde med det ubestemte kendeord i akkusativ. Eleverne laver også en invitation, lærer at skrive et fødselsdagskort og synger med på Wie schön, dass du geboren bist.
  Nyt forløb: Tiere
Se nærmere på det nye forløb om dyr, hvor eleverne har rig mulighed for at lege med det tyske sprog: De lærer, hvad dyrene siger på tysk, synger, danser, mimer, laver deres eget kæledyr og bevæger sig en masse.
Nyt under Sprache: Udsagnsord
Der bygges videre på elevernes viden om udsagnsord fra dansk og engelsk, når eleverne her fx introduceres til tyske udsagnsords bøjning i tal og person, og der er også mulighed for en visuel forklaring med denne video.
Eleverne kan øve sig på egen hånd i de digitale, selvrettende opgaver eller på mere kreativ vis gennem aktivitetsforslagene.

Nyt forløb: Essen und Trinken

I dette forløb møder eleverne Ina, som overrasker sine forældre med morgenmad. De lærer også at fortælle, hvad de godt kan lide at spise, og de arbejder med en sang af gruppen Deine Freunde, som handler om bedre at kunne lide at få chokolade af bedstemor end at skulle spise sine grøntsager op.
Nyt under Sprache: Wie schreibe ich ...
Eleverne finder nu også hjælp til at skrive korte digte, fødselsdagskort og fødselsdagsinvitationer.

Nyt forløb: Das Jahr

Her lærer eleverne, hvad månederne hedder på tysk, og de samler en masse ord til de fire årstider.
De lærer også at fortælle, hvordan vejret er med vendinger som Es regnet og Die Sonne scheint, så tysktimerne kan begynde med dagens vejrudsigt.